Κάθε είδος δέρματος χρειάζεται ορισμένη ποσότητα λιπαρότητας για να μπορεί να διατηρεί την ελαστικότητα και ενυδατωση του. Τα είδη του δέρματος εξαρτώνται από την λιπαροτητα τους, μπορεί να είναι είτε “στεγνά” είτε λιπαρά είτε κανονικά.


  Το λιπαρό δέρμα είναι ακριβώς αυτό που ακούγεται... δέρμα με πολύ λιπαρότητα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το δέρμα να έχει πολύ συχνά μία λαδερή υφή και να γυαλίζει. Ωστόσο, το λιπαρό δέρμα δεν προκαλεί μόνο αισθητικά προβλήματα αλλά και προβλήματα υγείας όπως ακμή.


Πώς ξέρετε αν έχετε λιπαρό δέρμα;

Τι τύπο δέρματος έχω; Πως να καταλάβω τον τύπο μου;

Αν το δέρμα σας παρουσιάζει κάποιο από τα παρακάτω τότε μάλλον είναι λιπαρό :

• Το προσωπο σας είναι πολύ συχνά γυαλιστερό και λαδερό κατά τη διάρκεια της ημέρας

• Οι πιο λιπαρές περιοχές του προσώπου έχουν μαύρα στίγματα, πόρους και κάποιο είδος ακμής

• Οι πόροι του προσώπου σας είναι μεγάλοι ιδιαίτερα σε περιοχές όπως η μύτη και το πηγούνι.

• Πολλές φορές το make-up δεν στέκεται και “γλιστράει”

• Λιγότερο φανερές ρυτίδες

Πολλοί πιστεύουν πως το λιπαρό δέρμα είναι αποτέλεσμα της εφηβείας αλλά αυτό δεν ισχύει γιατί αυτό εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες.


Γιατί έχετε λιπαρό δέρμα;

Αίτια λιπαρής επιδερμίδας, παράγοντες για το λιπαρό δέρμα και την ακμή

  Για αρχή, ας δούμε από ιατρική άποψη γιατί δημιουργείται πολύ λιπαρότητα στο δέρμα. Το λιπαρό δέρμα είναι το αποτέλεσμα της υπερπαραγωγής σμήγματος από σμηγματογόνους αδένες. Αυτοί οι αδένες βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος.


Τώρα που γνωρίζετε την διαδικασία παραγωγής, ας εξετάσουμε μερικές από τις αιτίες για λιπαρό δέρμα:

  Υπάρχουν πολλοί λόγοι για την παραγωγή υπερβολικής λιπαρότητας στο δέρμα και τους χωρίζουμε σε 2 κατηγορίες : Λόγους υγείας και περιβαλλοντολογικούς λόγους. Λόγοι υγείας όπως διακυμάνσεις στις ορμόνες και περιβαλλοντολογικοί λόγοι όπως η υγρασία.


Πιθανοί παράγοντες στο λιπαρό δέρμα :

• Αρσενικό φύλο

• Προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες κατά την ωορρηξία

• Υγρό κλίμα ή καλοκαιρινή περίοδος

• Αφροαμερικανική καταγωγή

• Χρόνιες ασθένειες που επηρεάζουν τα επίπεδα ορμονών


Λιπαρό δέρμα μπορεί να προκληθεί επίσης από συνδυασμούς των παρακάτω παραγόντων :

DNA : Το DNA μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην λιπαρότητα του δέρματος. Όσο μεγαλύτεροι είναι οι πόροι του δέρματος τόσο πιο λιπαρό είναι και το ίδιο το δέρμα. Το μέγεθος των πόρων μπορεί να είναι διαφορετικό από οικογένεια σε οικογένεια και από εθνικότητα σε εθνικότητα.

Αρσενικά γονίδια : Αρσενικά γονίδια όπως η τεστοστερόνη, η οποία εμφανίζεται και στις γυναίκες, είναι συνδεδεμένα με αυξημένη παραγωγή σμήγματος και επομένως με λιπαρό δέρμα. Από την άλλη, γυναικεία γονίδια όπως τα οιστρογόνα προκαλούν μειωμένη παραγωγή σμήγματος.

• Άγχος : Όταν έχουμε άγχος ορμόνες στρες απελευθερώνονται στο αίμα μας. Μία ορμόνη που σχετίζεται με το στρες, η ορμόνη που απελευθερώνει κορτικοτροπίνη, είναι γνωστό ότι μπορεί να προσκολληθεί στους σμηγματογόνους αδένες του δέρματος, αυξάνοντας την παραγωγή λαδιού.

• Γλυκαιμικές δίαιτες : Αν ακολουθείτε κάποια δίαιτα που περιέχει πολύ ζάχαρη και υδατάνθρακες τότε είναι πιθανό να έχετε λιπαρό δέρμα. Οι υδατάνθρακες συμβάλλουν στα αυξημένα επίπεδα ορμονών και έτσι βοηθούν στο να είναι το δέρμα πιο λιπαρό.

• Υγρασία : Η υγρασία προκαλεί ιδρώτα και ο ιδρώτας προκαλεί λιπαρότητα. Έτσι αν μένετε σε κάποια περιοχή με υγρό κλίμα τότε είναι πολύ πιθανό να αναπτύξετε λιπαρό δέρμα. Το δέρμα σας θα έχει περισσότερη τάση προς λιπαρότητα τα καλοκαίρια με πολύ υγρασία παρά τους στεγνούς και κρύους χειμώνες.


Πως μπορείτε να ελέγξετε το λιπαρό σας δέρμα;

Για να ελέγξετε το λιπαρό δέρμα οι δερματολόγοι προτείνουν τα παρακάτω tips :


1.Πλύντε το προσωπο σας τακτικά

  Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει να πλένετε το προσωπο σας κάθε πρωί, βράδυ και μετά από τη γυμναστική. Ενώ το πλένετε προσπαθήστε να μην ξύσετε το πρόσωπο σας γιατί αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμούς.


2. Προϊόντα που είναι “oil-free”

  Αν έχετε λιπαρό δέρμα πρέπει οπωσδήποτε να έχετε και μία ρουτίνα περιποίησης προσώπου. Κατά προτίμηση, τα προΪόντα που χρησιμοποιείτε να είναι “oil-free” έτσι ώστε να μειώνουν την λιπαρότητα και να μην την αυξάνουν.


3. Μην χρησιμοποιείτε προϊόντα που περιέχουν λάδι ή αλκοόλ

Τέτοια προϊόντα μπορούν να ερεθίσουν το δέρμα σας.


4. Εφαρμόστε ενυδατική κρέμα καθημερινά

  Παρόλο που έχετε λιπαρό δέρμα θα πρέπει να χρησιμοποιείτε ενυδατικές κρέμες. Είναι απαραίτητες για να μένει το δέρμα ενυδατωμένο. Για να είστε πλήρως καλυμμένοι θα μπορούσατε να χρησιμοποιείτε μία ενυδατική ή οποία έχει και το ρόλο αντηλιακού.


5. Φορέστε αντηλιακό

Αντηλιακό για δέρματα με τάσεις ακμής και ενεργό άνθρακα Frezyderm

  Όταν βγαίνετε έξω πρέπει πάντα να φοράτε αντηλιακό, ειδικά αν έχετε λιπαρό δέρμα. Το αντηλιακό θα αποτρέψει βλάβες που προκαλούνται από τον ήλιο όπως ρυτίδες, σημάδια γήρανσης και καρκίνο του δέρματος.


6. Επιλέξτε “oil-free”, water-based make-up


7. Μην κοιμάστε με make-up

Πριν πάτε για ύπνο πρέπει πάντα να βγάζετε το make-up για να φεύγουν τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και να παράγονται καινούργια.


8. Μην ακουμπάτε το προσωπο σας

  Μπορεί να είναι δελεαστικό να ακουμπήσετε το προσωπο σας αλλά να θυμάστε πως μπορεί να του μεταφέρετε χώμα, λάδι και άλλα βλαβερά βακτήρια. Ακουμπήστε το προσωπο σας μόνο όταν το καθαρίζετε, το ενυδατώνετε και όταν βάζετε αντηλιακό ή make-up. Και πάντα να έχετε καθαρά χέρια πριν το ακουμπήσετε.


Τι ρουτίνα περιποίησης θα πρέπει να ακολουθείτε;

Τι ρουτίνα να ακολουθήσω για το λιπαρό δέρμα; Περιποίηση και Φροντίδα

Βήμα 1ο : Καθαρισμός

  Το πιο σημαντικό στην ρουτίνα περιποίησης είναι ο καθαρισμός του προσώπου, ιδιαίτερα για τα άτομα με λιπαρό δέρμα. Θα πρέπει να πλένετε το προσωπο σας το πρωί και το βράδυ για να απομακρύνετε την λιπαρότητα. Ακόμα και αν το πρωί νιώθετε καθαροί από χθες το βράδυ θα πρέπει και πάλι να το καθαρίσετε.

Βήμα 2ο : Τόνερ

Όταν το προσωπο σας είναι καθαρό από λάδι, χώμα και οποιοδήποτε άλλο μικρόβιο τότε καλό θα ήταν να βάλετε ένα τόνερ. Το τόνερ θα πρέπει να περιέχει ένα από τα παρακάτω :

• σαλικυλικό οξύ

• γλυκολικό οξύ

• γαλακτικό οξύ


Βήμα 3ο : Ενυδάτωση

  Η ενυδάτωση είναι πολύ σημαντική αν έχετε λιπαρό δέρμα. Γι’ αυτό θα πρέπει να βάζετε ενυδατική κρέμα και το πρωί και το βράδυ. Υπάρχει μία “συμβουλή” ότι τα άτομα με λιπαρό δέρμα δεν πρέπει να χρησιμοποιούν ενυδατικές κρέμες αλλά αυτό είναι τελείως λάθος. Όλα τα είδη δέρματος χρειάζονται ενυδάτωση.

Ωστόσο θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με το τι ενυδατικές αγοράζετε. Οι ενυδατικές σας θα πρέπει να είναι :

• “ελαφριές”

• oil-free

• water-based


Λιπαρό δέρμα με τάση ακμής

Λιπαρό Δέρμα με Τάσεις Ακμής
  Αν έχετε λιπαρό δέρμα με τάση ακμής τότε ίσως να μην λατρεύετε το δέρμα σας πολλές φορές. Οι εξάρσεις που δημιουργούνται πολύ συχνά είναι σίγουρα δυσάρεστες. Αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν είναι κακό να έχουμε λιπαρό δέρμα, ίσως να είναι και ωφέλιμο. Για παράδειγμα, τέτοιου είδους δέρμα είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσει ρυτίδες.


Στυπτικό

  Το στυπτικό είναι άλλος ένας καλός τρόπος να ελέγξετε το λιπαρό δέρμα. Τα στυπτικά είναι σαν τα τόνερ αλλά είναι φτιαγμένα ειδικά για λιπαρό δέρμα. Βοηθούν στην απομάκρυνση του έξτρα λαδιού και στην σμίκρυνση των πόρων.

  Τα στυπτικά είναι επίσης εξαιρετικά χρήσιμα μεταξύ των πλυσιμάτων για να καθαρίσετε το υπερβολικό λάδι και να απαλλαγείτε από τη λιπαρή λάμψη που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μερικά στυπτικά περιέχουν συστατικά, όπως γλυκολικό οξύ ή σαλικυλικό οξύ που μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των εξάρσεων ακμής.


Μην ξύνετε το προσωπο σας

  Οι άνθρωποι με λιπαρό δέρμα φαίνεται να έχουν μία ιδιαίτερη επιθυμία να ξύνουν και να τρίβουν το προσωπο τους. Μερικοί μάλιστα πιστεύουν πως το να ξύνεις το δέρμα βοηθάει στην μείωση της λιπαρότητας, τον καθαρισμό των πόρων και τον περιορισμό της ακμής. Αυτό δεν είναι αλήθεια ! Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να ερεθιστεί το δέρμα σας. Θυμηθείτε πως πάντα πρέπει να είμαστε “ευγενικοί” με το δέρμα.


Συμπέρασμα

  Το λιπαρό δέρμα δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό και επιβαρυντικό. Αλλά σίγουρα χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα για να είναι υγιές. Αποδεχτείτε το δέρμα σας και προσπαθήστε πάντα να το περιποιείστε με τον καλύτερο τρόπο.