Όλες οι γυναίκες έχει χρειαστεί να κάνουμε μακιγιάζ στο πρόσωπό μας περισσότερο από μία φορά. Για αρκετές γυναίκες μάλιστα είναι και καθημερινή ρουτίνα το μακιγιάζ. Ο μέσος όρος συχνότητας βέβαια σύμφωνα με έρευνες για μία γυναίκα είναι 2 φορές την εβδομάδα. Είμαστε εδώ να αναφέρουμε σημαντικά μυστικά και tips του μακιγιάζ για όλες τις γυναίκες! Θα ξεκινήσουμε από την τυπική σειρά που πραγματοποιούμε το μακιγιάζ για να μπορέσετε να το λάβετε και ως οδηγό για ένα απλό μακιγιάζ.


1. Προετοιμασία


Τι λάθη κάνω στο Μακιγιάζ; Τι να κάνω και τι να μην κάνω; Όλα τα τιπς!

  Πολλά λάθη του μακιγιάζ ξεκινούν από το πρώτο κιόλας βήμα! Μικρό είναι το ποσοστό των γυναικών που προετοιμάζουν το δέρμα για το μακιγιάζ. Η σωστή προετοιμασία και αυτό που πρέπει να κάνετε είναι λίγες ώρες πριν να ξεκινήσετε το μακιγιάζ να κάνετε μία ήπια απολέπιση και στην συνέχεια καλή ενυδάτωση του δέρματος. Φυσικά αυτό είναι σημαντικό περισσότερο για τις φορές που θέλετε να διατηρήσετε σταθερό το μακιγιάζ για πολλές ώρες. Έτσι όταν θα πάτε σε μία εκδήλωση, σε μία μεγάλη έξοδο ή στον εργασιακό σας χώρο καλό είναι να έχετε απολεπίσει το δέρμα σας ώστε να απομακρύνετε τα νεκρά κύτταρα και στην συνέχεια να το ενυδατώσετε επιλέγοντας μία κρέμα ενυδατική ή συσφικτική.

Γιατί να προετοιμάσετε το δέρμα λίγες ώρες πριν και όχι πριν το μακιγιάζ;

  Πολλές επιδερμίδες αφού ενυδατωθούν «ξεφορτώνονται» λιπαρότητα και μερικά ακόμη νεκρά κερατινοκύτταρα. Γι’ αυτό προτείνουμε να δώσετε χρόνο στο δέρμα σας να ενυδατωθεί και στην συνέχεια να ταμπωνάρετε με μία στεγνή πετσέτα το πρόσωπό σας. Εάν δεν αντιμετωπίζετε πρόβλημα με γυαλάδες τότε μπορείτε να κάνετε την προετοιμασία λίγο πριν το μακιγιάζ. Ωστόσο φροντίστε να ταμπονάρετε και εσείς την επιδερμίδα σας για να αποβάλλεται περίσσεια κρέμας ώστε να μην επιβαρύνετε το μακιγιάζ.

2. Primer

Πως να βάλετε σωστά το Primer;

  Επιλέξτε το σωστό Primer! Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε τον τύπο επιδερμίδας σας και να επιλέξετε ένα Primer που να απευθύνεται στον δικό σας τύπο. Αρνητικά αποτελέσματα θα δείτε εάν για παράδειγμα χρησιμοποιείτε ένα Primer για λιπαρές επιδερμίδες ενώ είστε ξηρή. Επίσης προσέξτε να βάλετε σωστή ποσότητα. Εδώ υπάρχει μία μικρή δυσκολία την οποία όμως με εξάσκηση θα την κατακτήσετε. Δεν πρέπει να τοποθετούμε μεγάλη ποσότητα Primer γιατί το δέρμα μαζί με τα υπόλοιπα προϊόντα που θα βάλουμε δεν θα έχει την δυνατότητα να αναπνεύσει καθόλου και έτσι είναι πιθανό να δούμε πολύ άμεσα λιπαρότητα και αφυδάτωση. Είναι προτιμότερο να βάλετε λιγότερη ποσότητα έτσι ώστε να βοηθήσετε και το Make-Up να καλύψει καλύτερα και πιο ομοιόμορφα το δέρμα σας.


3. Λάθος Make Up

Λάθος απόχρωση Make Up: Πως να επιλέξω σωσστή απόχρωση;

  Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη του μακιγιάζ είναι η λάθος απόχρωση στο Make-Up. Είναι πολύ σημαντικό πριν αγοράσετε ένα Foundation να είστε σίγουρη για το χρώμα. Το λάθος που συμβαίνει εδώ είναι ότι ενώ πολλές φορές πηγαίνουμε στα καταστήματα και το εφαρμόζουμε πάνω μας δεν δίνουμε τον απαιτούμενο χρόνο για να είμαστε βέβαιοι ότι καλύπτει τις ανάγκες μας. Πολλά make-up ύστερα από λίγο χρονικό διάστημα( περίπου 30 λεπτά) οξυδώνονται και έτσι το χρώμα δεν είναι απόλυτα όπως στην αρχή της εφαρμογής. Επιπλέον μπορεί να παρατηρήσουμε ότι μετά από μία ώρα που το φοράμε μετακινείτε στο δέρμα , ή μας αφήνει μία κακή υφή ενώ στην αρχή ήταν πολύ καλύτερο. Προτείνουμε να δοκιμάζετε σε κάποιο κατάστημα την απόχρωσή σας και στην συνέχεια να κάνετε μία μικρη βόλτα στα μαγαζιά ώστε να δίνετε χρόνο στο προϊόν να λειτουργήσει με το δέρμα σας και εάν συνεχίζει να διατηρεί την επιθυμητή εικόνα να προχωράτε στην αγορά του.

4. Concealer

Τι είναι το Consealer ; Πως επιλέγω το σωστό χρώμα; Πως το τοποθετώ;

  Δεν υπάρχει κάτι αντικειμενικά λάθος σε αυτήν την κατηγορία ωστόσο το πολύ ανοιχτό Concealer σε σχέση με το χρώμα της επιδερμίδας συνήθως γίνεται αντιαισθητικό. Καλύτερα να επιλέγετε έναν τόνο πιο ανοιχτό από το Make-Up σας και όχι περισσότερο. Εάν δεν είστε ικανοποιημένη από την κάλυψη των μαύρων κύκλων μην θεωρήσετε ότι χρειάζεστε πιο ανοιχτή απόχρωση. Στην περίπτωση που το Concealer δεν καλύπτει εντελώς τους μαύρους κύκλους σας αγοράστε ένα προϊόν camouflage σε πορτοκαλί αποχρώσεις(το πορτοκαλί αναιρεί τις καφέ αποχρώσεις) και να το τοποθετείτε ταμποναριστά κάτω από το Concealer και το Make-Up. 

5. Contouring

Τι είναι το Contouring; Τι προϊόντα να χρησιμοποιήσω; Πως να κάνω Contouring; Παλέτες για κοψίματα, κ.α.


  Καλό είναι να επιλέγετε καφέ χρώματα τα οποία συμβαδίζουν με το υπόβαθρο της επιδρμίδας σας. Για παράδειγμα εάν το δέρμα σας έχει υπότονο το κίτρινο ή το πορτοκαλί καλό είναι να χρησιμοποιείτε «ζεστές» καφέ αποχρώσεις. Μην επιλέγετε πολύ σκούρα χρώματα τα οποία δύσκολα αναμυγνύονται με τα υπόλοιπα υλικά.  Μπορείτε να βρείτε στην αγορά παλέτες Contouring όπου συνήθως περιέχουν και πούδρα και Highlighter

TIP : Πριν ξεκινήσετε να χρησιμοποιείτε στέραια υλικά όπως για παράδειγμα Πούδρα ή σκόνη Contouring φροντίστε να έχετε τελειώσει με τα υγρά υλικά. Σε καμία περίπτωση μην χρησιμοποιήσετε υλικά υγρής μορφής πάνω από πουδραρισμένο πρόσωπο ή πάνω από compact ρουζ.


6. Φρύδια


  Πολλές φορές τα φρύδια μας δεν είναι τόσο γεμάτα όσο θα θέλαμε, ή δεν έχουν το πάχος και το μήκος που θα θέλαμε. Αυτό δεν συνεπάγεται όμως ότι είναι σωστό να τα φέρουμε εμείς σε ένα ιδανικό σχήμα. Ειδικοί υποστηρίζουν ότι ειδικά εάν είστε ερασιτέχνης στο μακιγιάζ είναι προτιμότερο να τονίσετε απλά τις γωνίες και τις άκρες των φρυδιών σας και να κάνετε ένα απαλό σβήσιμο στο υλικό, παρά να σχηματίσετε ένα φρύδι το οποίο ξεφεύγει από το σχήμα του δικού σας. Συνήθως το αποτέλεσμα είναι λάθος. Εάν θέλετε να μάθετε να σχηματίζετε εσείς πιο σωστά το φρύδι σας και εκτός των ορίων του μπορείτε να ακολουθήσετε τον παρακάτω κανόνα:


Πως να σχηματίσω τα φρύδια μου:

Πως να φτιάξω σωστό φρύδι; Τι φρύδι μου ταιριάζει; Πως να βάψω το φρύδι μου; Με μολύβι φρυδιών, gel φρυδιών ή σκιά φρυδιών!


  Θα χρειαστείτε έναν χάρακα, είτε ένα πινέλο σας με μήκος ώστε να το ακουμπήσετε εξωτερικά από το ρουθούνι σας. Θα σχηματίσουμε τρεις γραμμές.

Η πρώτη γραμμή(Νούμερο 1,βλ. Εικόνα) θα ακουμπάει ένα σημείο στο ρουθούνι μας και η ευθεία θα περνάει ακριβώς πάνω στην εσωτερική γωνία του ματιού. Η άκρη του χάρακα θα σας εμφανίσει που πρέπει να ξεκινάει το φρύδι σας.

Η δεύτερη γραμμή θα ακουμπάει ξανά το ένα σημείο του πινέλου εξωτερικά του ρουθουνιού και το δεύτερο σημείο θα περνάει ακριβώς εξωτερικά από την κόρη των ματιών. Έτσι αν σημειώνετε το αριστερό σας φρύδι θα πρέπει να περνάει ακριβώς αριστερά από την κόρη των ματιών σας όταν αυτή κοιτάει ευθεία. Η συνέχεια του πινέλου προς τα πάνω θα σας υποδείξει που θα πρέπει να κάνει γωνία ή καμπύλη το φρύδι σας.

Η τρίτη γραμμή θα εφάπτεται στο εξωτερικό του ρουθουνιού και το επόμενο σημέιο θα είναι η εξωτερική γωνία του ματιού. Η συνέχεια του πινέλου θα σας δείξει που θα πρέπει να τελειώσετε το φρύδι σας.

Εάν θέλετε τώρα εφαρμόστε την μία άκρη του πινέλου σας στο σημείο που σημειώσατε με την γραμμή 1(δηλαδη το σημείο έναρξης του φρυδιού) και κάθετα σημειώστε που θα πρέπει να σταματάει σε μήκος το φρύδι σας.

7. Μάτια

Σκιές Ματιών, παλέτα ματιών: Τι χρώματα να επιλέξω; Πως να βαψω σωστά τα μάτια μου;

  Ανάλογα με το σχήμα των ματιών σας φροντίστε να είναι σωστή η τοποθέτηση των προϊόντων. Εάν για παράδειγμα τα μάτια σας είναι καθοδικά αποφύγετε να κάνετε οριζόντιες κινήσεις και επιλέξτε ανοδικές άκρες. Εάν η απόσταση μεταξύ των ματιών σας είναι μικρή(=δηλαδή μικρότερη από το μήκος του ενός ματιού σας) επιλέξτε ένα μακιγιάζ όπου θα τραβήξετε τις γωνίες σας προς τα έξω με οριζόντιες ή ανοδικές γραμμές.

Πιο όμορφο αποτέλεσμα θα έχετε εάν φροντίσετε να επιλέξετε χρώματα που ταιριάζουν στα δικά σας φυσικά χρώματα. Εάν για παράδειγμα έχετε ξανθά μαλλιά μην επιλέξετε ένα μαύρο Eye Liner αλλά προτιμήστε ένα καφέ ή ένα χρωματιστό όπως κόκκινο, μπλε και ροζ. Εάν θέλετε να τονίσετε με μαύρο επιλέξτε ένα απαλό μολύβι το οποίο θα ξεθωριάσετε με ένα πινελάκι ή μία σκιά(υγρή ή compact).


8. Ρουζ

Ρουζ: Όλα όσα πρέπει να ξέρω: Τι χρώμα ρουζ να επιλέξω;

  Το ρουζ καλό είναι να το βάζετε προς το τέλος του μακιγιάζ. Ένας σημαντικός λόγος είναι για να επιλέγετε ένα χρώμα που να ταιριάζει με τι σκιές που επιλέξατε. Εάν για παράδειγμα έχετε χρησιμοποιήσει μπλε σκιές καλό θα ήταν να αποφύγετε κόκκινα ή κεραμιδί χρώματα. Ένας ακόμη λόγος είναι ότι τα περισσότερα προϊόντα ρουζ είναι σε compact μορφή επομένως δεν θέλουμε να «σφραγίσουμε» από νωρίς την περιοχή για τυχόν διορθώσεις που μπορεί να χρειαστούν μετά το μακιγιάζ όπως για παράδειγμα εάν δημιουργηθεί Fall Out(όταν η σκόνη της σκιάς πέφτει κάτω από τα μάτια) και χρειαστεί να το διορθώσουμε. Μπορείτε βέβαια να χρησιμοποιήσετε ένα βαμβάκι για να σας διευκολύνει όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα:

Τι είναι το Fall Out ; Tips για το μακιγιάζ, Tips για να μην λερώνομαι στο μακιγιάζ!



9. Χείλη

Σωστά Χείλη, χρώμα κραγιόν, μολύβι χειλιών και tips για ζουμερά χείλη!

  Τα χείλη μένουν για το τέλος και χρειάζονται το χρόνο τους. Μην βιαστείτε να σχηματίσετε τα χείλη σας. Όταν κάνετε την αγορά κάποιου κραγιόν μπορείτε να επιλέγετε συνδυαστικά ένα μολύβι χειλιών που ταιριάζει ή έχει την ίδια απόχρωση με το κραγιόν σας. Έτσι όλα σας τα κραγιόν θα έχουν ένα αντίστοιχο μολύβι χειλιών. Ξεκινώντας λοιπόν την διαδικασία θα σχηματίζετε αργά και προσεκτικά το περίγραμμα των χειλιών σας πατόντας είτε πάνω στην γραμμή σας είτε ελάχιστα πιο έξω (Overdraw) και έπειτα θα γεμίζετε το εσωτερικό του περιγράμματος με το κραγιόν. Εάν δείτε διαφορά που δεν σας αρέσει μεταξύ του περιγράμματος με το μολύβι και το κραγιόν , με ένα πινελάκι και πολύ αργές κινήσεις αναμυγνύετε τα χρώματα( Blend) . Προσοχή! Όλη η διαδικασία για τα χείλη πρέπει να γίνετε με αργές κινήσεις και υπομονή. Διαφορετικά το να λερωθείτε θα είναι αναπόφευκτο.

 

10. Προσθέστε λάμψεις!

Τι είναι οι λάμψεις; Πως να βάλω σωστά λάμψεις; Προϊόντα Highlighter.

  Οι τελευταίες "πινελιές" είναι μερικές λάμψεις που μπορείτε να δώσετε. Μπορείτε να τοποθετήσετε μία σκιά περλέ ή με glitter κλειστά στην εσωτερική γωνία του ματιού και στην εσωτερική γωνία του φρυδιού σας. Τέλος μπορείτε να βάλετε λίγη λάμψη με σκιά hifhlight στο πάνω μέρος από τα μάγουλά σας, στην μύτη σας( όχι πάνω στο κόκκαλο της μύτης)  και στο πάνω V των χειλιών σας.